Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı

Salçalı mantı, herkes tarafından sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Yöresel olarak farklı tarifleri olsa da, mantının üzerine dökülen salçalı sos hiç değişmiyor. Mantıya lezzetini veren bu salçalı sostur. Yoğurtlu da yoğurtsuz da yapılsa, salçalı sos her tarifte mutlaka bulunur. Ülkemizde Kayseri mutfağına özgü olan mantı, hemen her evde yapılır. Yapamayan kişiler ise hazır satılanları alarak, evde salçalı sosunu hazırlayarak sunumunu yapar. Sizler için kolayca yapabileceğiniz salçalı mantı tarifi hazırladık. Zorlanmadan yapacağınız mantıyı akşam yemeğine yetiştirebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Salçalı Mantı İçin Gerekli Malzemeler

Hamur malzemeleri

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • Yeteri kadar tuz
İç malzemeleri

  • 350 gram orta yağlı kıyma
  • Yeterince tuz, karabiber ve kırmızı toz biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
Salçalı Sos Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Biraz tuz
  • 4 yemek kaşığı tercihen tereyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım kg yoğurt
Salçalı Mantı Nasıl Yapılır?

Öncelikle mantı hamurunu yoğuralım. Yoğurma kabının içine unu, tuzu, suyu ve yumurtaları kırarak yoğurmaya başlayalım. Eğer hamurun kıvamı çok sert olursa, az daha su ilave edilebilir. Mantı hamuru ne yumuşak ne de sert olmalı. Daha sonra hamuru üzerini örterek dinlenmeye bırakalım. Bu esnada mantının yoğurtlu sosunu hazırlayabilirsiniz. Yoğurda ezilmiş sarımsakları ve tuzu ilave ederek karıştırın. Bunu kenarda bekletin.

Salçalı mantı için iç harcını da önceden hazırlayarak işinizi kolaylaştırın. Kıymanın içine kuru soğanı rendeleyin. Buna biraz tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edin. Maydanozu ince kıyın. Harcı karıştırın, içine biraz da su ilave edin. Harcımız hazır, artık mantıyı şekillendirebiliriz.

Hamur dinlendikten sonra bezeler halinde açabilirsiniz. Mantı hamuru börek gibi ince açılmadığından, hiç zorlanmazsınız. Açtığınız yufkayı küçük kareler şeklinde kesin. Ortalarına kıymalı iç harcından koyarak, hamurun karşı uçlarını birleştirerek kapatın. Bu klasik mantı şeklidir. İsterseniz hamuru üçgen şekilde de kapatabilirsiniz.

Bu esnada büyükçe bir tencerede su kaynatmaya başlayın. İçine biraz da tuz atın. Hazırladığınız mantıları kaynayan suyun içinde pişirin. Fazla karıştırmadan mantının pişmesini bekleyin. Mantılar suyun yüzeyine çıktığında pişmiş demektir. Bunları delikli kevgirle alın. Hepsi pişince üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu dökün ve karıştırın. Üzerine tereyağında kızdırdığınız domates salçası, kırmızı toz biber, karabiber, nane ve tuz karışımını dökerek, salçalı mantı servisinizi sıcak olarak yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salçalı Makarna Kaç Kalori?

Salçalı Makarna Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salçalı Antrikot Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Antrikot Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Salça Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Salça Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?