Salça Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Salça Tarifi ve Malzemeleri

Salça Nedir?

Salça, yemeklere tat, renk, kıvam ve besin değerini artırmak için domates, kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyu çıkarılıp kaynatıldıktan sonra elde edilen bir tür yemek sosudur. Salça yapımı için etli, olgun, çok kırmızı ve ince kabuklu domatesler tercih edilir. Salça, güneşte veya kaynatılarak yapılır.

Güneşte Salça Yapımı

Güneşte yapılan domates salçası için çok olgun domatesler suda iyice yıkanır ve sapları alındıktan sonra iri olarak dilimlenir. Biraz tuz eklenir ve büyük kaplara konularak kapağı kapatılır. Ara sıra kapağı açılıp, tahta bir kaşıkla ezilerek karıştırılır ve iyice harmanlanması sağlanır. İki gün boyunca bu şekilde bekletilir. Püre haline gelen domatesler kaptan çıkarılıp kevgirden geçirilir, çekirdek ve kabuklarından ayrılır. Kevgirde kalan posayı da iyice sıktıktan sonra, süzülen domates ezmesi bir bez torbaya konur ve bir ızgara üzerinde bir iki gün boyunca süzülmesi sağlanır. Ezmenin içindeki sular süzüldükten sonra tepsilere konur ve üzerine tülbent tarzı bir bez örtülür. Doğrudan güneş almayan sıcak ve havadar bir ortama konur ve burada koyulaşması sağlanır. Günde bir iki defa tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekir; karıştırılmadığında salça üzerinde kabuklaşma oluşacaktır ki bu istenmeyen bir durumdur. Güneşte iyice koyulaşıp kıvam alan salçaya biraz daha tuz (tuz salçanın ömrünü uzatacaktır) ve 100 ml zeytinyağı eklenir, karıştırılır. Bu şekilde bir gece daha bekletildikten sonra çömlek ya da cam kavanozlara konularak kullanıma hazır hale getirilir.

Kaynatarak Domates Salçası Yapımı

Salça yapımında kullanmak için alınan yaklaşık on kilogram domatesten, bir kilogram kadar katkısız, doğal ev yapımı salça elde edilir. Domatesler iyice yıkanıp sapları alındıktan sonra iri iri doğranarak büyük bir kaba konur ve bir gün bekletilir. Bekletmenin sebebi, domateslerin ekşimesini sağlamaktır; bu, salçanın daha uzun süre bozulmadan dayanmasını sağlar. Sonraki gün domatesler büyük delikli kevgirden geçirilerek kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Kevgirde kalan posanın suyu sıkılıp atılır. Yoğurt kıvamına gelen domatesler tencereye alınır ve kaynatılır. Ara sıra karıştırarak domateslerin kaynaması ve koyulaşması beklenir. Domates kaynadıktan sonra göz göz olunca tuz eklenir. Tadına bakılarak tuz eksikse ilave edilir. Salçanın uzun ömürlü olmasını sağlayan tuzdur; bu unutulmamalıdır. Yeterince kıvam alan salça ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuyan salça cam kavanoza konur, üzerine bir miktar zeytinyağı eklenir ve buzdolabında saklanır. Kavanozu kullanmak için açtığınızda salçanın küf tutmaması için, salçayı kaşıkla aldıktan sonra üzerini düzelterek yine zeytinyağı eklemelisiniz.

Salça ile İlgili Püf Noktaları

  • Salça pişirirken tahta kaşık kullanmak gerekir. Metal kaşık salçada sulanma yapar.
  • Salça ocakta yapılırken başında durmak gerekir, çünkü domates kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğu için tüm mutfağa sıçrar.
  • Salçanın uzun ömürlü olmasını tuz sağlar. Tuzun da kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçada sulanma yapar.
  • Salçayı temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı eklemelisiniz. Bu, salçanın hava ile temasını keser ve bozulmayı engeller. Bazı yerlerde salça içerisine kuru kekik konur; kekik kuvvetli bir antiseptik olduğu için salçanın uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Olgun domatesin salçası daha lezzetli olur. Dolayısıyla salçalık domatesi yazın sonlarına doğru alıp onunla salça yapmak gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Cevizli Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Cevizli Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sosis Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sosis Tarifi ve Malzemeleri