Salça Salça; yemeklere tat, renk, kıvam ve besin değerini artırmak için, domates, olgun kırmızıbiber, gibi sebzelerin ezilerek suyu çıkarılıp, kaynatıldıktan sonra elde edilen özü, bir tür yemek sosudur. Salça yapımı için, etli, olgun, çok kırmızı ve ince kabuklu domatesler tercih edilir. salça güneşte veya kaynatılarak yapılır. Salça Güneşte Yapımı; Domates salçası için çok olgun domatesler suda iyice yıkanır, temizlenir, sapları alındıktan sonra, iri olarak dilimlenir. Biraz tuz atılıp, küp veya benzeri kaplara konularak kapağı kapatılır. Ara sıra gün aşırı kapağını açıp, mümkünse tahta bir kaşıkla ezilerek karıştırılıp iyice harmanlanması sağlanır. İki gün boyunca böyle bırakılır. Püre haline gelen domates küpten çıkarılıp, kevgirden geçirilir, çekirdek ve kabuklarından ayrılması sağlanır. (kabuk ve çekirdekler kevgir üzerinde kalmalı) kevgirde ki posayı da iyice sıktıktan sonra, süzülen domates ezmesini bir bez torbaya koyun, bir ızgara üzerinde bir iki gün boyunca bununda iyice süzülmesini sağlayın. Ezme içerisinde bulunan sularda süzüldükten sonra, tepsilere konularak, üzerine tülbent tarzı bir bez örtülür. Direk güneş almayan ancak, sıcak ve havadar bir ortama koyun, burada koyulaşmasını sağlayın günde bir iki defa tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekir, karıştırılmadığı takdirde salça üzerinde kabuklaşma oluşacaktır ki buda istenmeyen bir durumdur. Güneşte iyice koyulaşıp, kıvamını alan salçaya biraz daha tuz (tuz salçanın ömrünü uzatacaktır.) ve 100 ml gr zeytinyağı konur, karıştırılır. Bu şekilde bir gece daha bekletildikten sonra çömlek ya da camdan kavanozlara konularak ihtiyaca göre kullanılır. Kaynatarak Domates Salçası Yapımı: Salça yapımında kullanmak için alınan yaklaşık olarak on kg. domatesten, bir kilo kadar katkısız, tabii ev salçası çıkar. Domatesleri iyice suyla yıkayıp, saplarını aldıktan sonra küp veya benzeri bir kova içine irice doğrayıp bir gün bekletiriz. Beklemenin sebebi, ekşimesinin sağlanması içindir. Salça bu şekilde daha uzun süre bozulmadan dayanır. Sonraki gün domatesleri büyük delikli kevgirden geçirip, kabuk ve çekirdekleri ayırıyoruz. Domatesin kabuk ve çekirdekleri posa şeklinde kevgirde kalacak. Kevgirdeki posanın suyunu sıkıp atıyoruz. Yoğurt kıvamına gelen domatesleri tencereye alıp kaynatıyoruz. Ara ara karıştırıp, domatesin kaynamasını ve koyulaşmasını bekliyoruz. Domates bir zaman kaynadıktan sonra göz göz olunca tuz ekliyoruz. Bu arada tadını kontrol edip, tuzu eksikse tuz ilave ederiz. Salçanın asıl ömrünü uzatan tuzdur. Bunu unutmamak lazımdır. Yeterince kıvamını alan salçayı, ocaktan indirip, soğumasını bekleriz. Yeterince soğuyan salçayı cam kavanoza koyup, üzerine bir miktar zeytinyağı koyup, Buzdolabında saklıyoruz. Kavanozu kullanmak için açtığınız zaman salçanın küf tutmaması için, salçayı kaşıkla aldıktan sonra üzerini düzeltip, yine zeytinyağı dökelim. Salça İle İlgili Püf Noktaları: - Salça pişirirken tahta kaşık kullanmak gerekir. Kaşığın metali salçada sulanma yapar.
- Salça ocakta yapılıyorsa başında durmak gerekir, çünkü domates kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğu için, tüm mutfağa sıçrar.
- Salçanın uzun ömürlü olmasını tuz sağlar. Tuz'un da kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçada sulanma yapar.
- Salçayı temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile koymalı. Bu şekilde yapmak, salçanın hava ile temasını keser ve bozulmayı engeller. Bazı yerlerde salça içine kuru kekik konur Kekik kuvvetli bir antiseptik olması nedeniyle, salçanın uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Olgun domatesin salçası daha lezzetli olur. Dolayısıyla salçalık domatesi yazın sonlarına doğru alıp, onunla salça yapmak gerekir.
Son Güncelleme : 24.11.2018 05:10:24 Salça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Salça" Uzunca bir süredir hazır salça alıyoruz fakat tadı hiç güzel gelmiyor. Bir ara bi köyden satın almıştık ve el yapımı olduğu için çok lezzetli geldi. Evde salça nasıl yapılır veya özel bir ekipman vs. gerekir mi ? Bilgisi olan lütfen yardımcı olsun Acar . 23.08.2018 2 YANITI GÖRÜNTÜLE Kaycan : Merhabalar evde salça yapmak gayet basittir. Domates yada biber salçasını değirmende çelip tızlayıp güneşte kurutarak ben belli aralıklarla karıştırarak salçanızı evinizde basit bir şekilde yapabilirsiniz. Afiyet olsun. 06.09.2018 15:33:00 Aycihan : Merhaba, acar hanım benim annem domates salçasını kendisi yapıyor eşsiz çok güzel lezzeti var. Bir kaç çuval domates alıyor onun kabuğunu soyuyoruz tabi kabuğunu soymayan kişilerde var sonra domatesi sıvı hale getiren makinalar var çekiciyi çağırıyoruz sıvı hale gelince uygun bir bahçede ateş yakıp kaynatıyoruz. Yapabileceğiniz uygun bir yer olmalı. 31.08.2018 16:45:30 |  | Salçalı Domates Çorbası | Salçalı domates çorbası, kış aylarının vazgeçilmezi olan çorbalar kış aylarında insanların hem içlerini ısıtır hem sağlık açısından fayda sağlar. Yemek öncesi içilen bir kase salçalı domates çorbası kimseye zarar vermez. Sağlığını düşünen insanlar mu... |  | Salçalı Dana Biftek | Salçalı dana biftek, çok özel ve leziz bir tattır. Salçalı dana bifteğin de en önemli olan pişirme tekniğidir. Dana bifteği normalde de çok lezzetlidir fakat pişirme sırasında marifetli ellere teslim edilmesi dana bifteği için çok önemlidir. Salçalı ... |  | Salçalı Yemekler | Salçalı yemekler, Türk mutfağında oldukça sık tüketilen yemek tariflerindendir. Çoğu yemeklerimizde salça kullanır ve severek tüketiriz. Salça yemeklere farklı ve güzel bir aroma katarak çok daha lezzetli olmasını sağlar. Pilavlarda, makarnalarda, fı... |  | Salçalı Makarna | Salçalı makarna, Makarna deyince hepimizin aklına öğrenci evleri geliyor. Ancak sadece öğrenci evlerinde değil makarna herkesin evinde pişen ve genç yada yaşlı fark etmeden çoğu kimsenin sevdiği bir yemek türüdür. Makarnayı ister sade haşlayıp veya f... |  | Salçalı Sosis | Salçalı sosis, Kahvaltı günün en güzel öğünüdür. Klasik kahvaltı dışında daha bol çeşitli kahvaltılar da benim favorilerim arasındadır. Kahvaltı için peynir yada zeytinin dışında illa başka yiyecekler de tüketilir. Özellikle de pazar kahvaltılarında ... |  | Salçalı Tost | Salçalı Tost, genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Özellikle çalışan kişiler için sabah kahvaltı hazırlamak biraz zahmetli olduğu için tost daha çok tercih edilir. Tost sabah kahvaltılarının dışında her zaman diliminde, ara öğünlerde ... |  | Salçalı Makarna Kaç Kalori | Salçalı makarna kaç kalori; makarna herkesin sevdiği ve diğer yapan kişilerin bile dayanamadığı, ara kaçamaklarda tükettiği bir besin ve yemektir. Birde üzerine salçalı bir sos eklenirse kimse bu eşsiz lezzete dayanamaz. Makarna tek başına çok kalori... |  | Salçalı Ekmek | Salçalı Ekmek, lezzet olarak çok farklı bir tatta olan salçalı ekmeği kendiniz hamur yaparak hazırlayabileceğiniz gibi, aynı zamanda evdeki kalan ekmeklerinizin üzerine sürerek de bu muhteşem lezzeti hemen hazırlayabilirsiniz. Salçalı ekmeğin içerisi... |  | Düdüklüde Salçalı Biftek | Düdüklüde salçalı biftek: Düdüklüde salçalı biftek, harikulade bir tat dayanılmaz bir lezzettir. Mutlaka yapmanızı tavsiye ederiz. Biftek tadı kırmızı et tatlarının çok daha üzerindedir ve çok daha kıymetlidir. Düdüklüde salçalı biftek lezzeti yanı s... | .jpg) | Salçalı Şehriye Çorbası | Salçalı şehriye çorbası, birçok hastalığa iyi gelen çorba türleri kış aylarında ve yazın tüketilebilir özelliğine sahiptir. Sağlıklı olan insanlar düzenli olarak yemek öncesi bir kase içilen çorba ile yiyeceklerini yemeğin miktarını azaltarak sonrada... |  | Domatesli Salçalı Makarna | Domatesli salçalı makarna, lezzetli makarna tariflerinden birisidir. Makarna için domates ve salça ile hazırlayacağınız sosla güzel bir öğün geçirebilirsiniz. Bildiğiniz gibi makarna soslarıyla ayrı bir tarif haline gelir. Sosların lezzeti her bir ma... |  | Salçalı Kurabiye | Salçalı kurabiye: diğer kurabiye çeşitlerine göre çok daha sıra dışıdır. Fakat lezzet olarak oldukça leziz bir tada sahiptir. Alışılmamış görünümü kişilerde merak uyandırmaktadır. Salçalı kurabiye çoğu insanın çay keyfinde aranan tatlar arasındadır.... | | | Salçalı Bulgur Pilavı | | Salça | | Fırında Salçalı Biftek | | Salçalı Kıymalı Makarna | | Salçalı Pirinç Pilavı | | Salçalı Makarna Sosu | | Salçalı Et | | Köfteli Çorba Salçalı | | Salçalı Çorba | | Salçalı Tuzlu Kurabiye | | Salçalı Bonfile | | Salçalı Patates | | Domatesli Salçalı Bulgur Pilavı | | Salçalı Cevizli Kahvaltılık | | Salçalı Pilav | | Salçalı Et Yemekleri | | Makarnaya Salçalı Sos Nasıl Yapılır | | Fırında Salçalı Ekmek | | Salçalı Domates Çorbası | | Salçalı Dana Biftek | | Salçalı Yemekler | | Salçalı Makarna | | Salçalı Sosis | | Salçalı Tost | | Salçalı Makarna Kaç Kalori | | Salçalı Ekmek | | Düdüklüde Salçalı Biftek | | Salçalı Şehriye Çorbası | | Domatesli Salçalı Makarna | | Salçalı Kurabiye | Popüler İçerik | Domatesli Salçalı Bulgur Pilavı Domatesli salçalı bulgur pilavı, genel anlamda mutfaklarda ki eşsiz değeri olan bulgurun yerini alacak başka bir besin yoktur. Bulgur ile yapılan yakl... | Salçalı Cevizli Kahvaltılık Salçalı Cevizli Kahvaltılık, Kahvaltıda keyifle yenilen özellikle de ekmeğe sürülünce diğer tüm lezzetleri geride bırakan çayın vazgeçilmezi salçalı ... | Salçalı Pilav Salçalı Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri de pilavdır. Bir çok farklı pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav ya bulgur yada pirinç ile ... | Salçalı Et Yemekleri Salçalı et yemekleri, et, mutlaka tüketilmesi gereken faydalı besin kaynakları arasında yerini almaktadır. Besleyici olduğu için vücudun gereksinim du... | Makarnaya Salçalı Sos Nasıl Yapılır Makarnaya salçalı sos nasıl yapılır, makarna hepimizin ve özellikle çocuklarımızın çok sevdiği bir yemektir. Pişirilmesi çok kolay ve kısa sürede yapı... | Fırında Salçalı Ekmek Fırında salçalı ekmek, Fırında salçalı ekmek sabah kahvaltılarında bir çok kişi tarafından sevilerek yenmektedir. Sabah kahvaltılarında değişiklik ama... | |