Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Salçalı Patates Tarifi ve Malzemeleri

Patates, dış kabuk rengi sarı veya kırmızı, iç rengi ise beyaz ya da açık sarı olan yumru şeklinde bir sebzedir.

Türkiye'nin her ilinde yetiştirilebilmekle birlikte, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde daha yaygındır. Buğdayın az yetiştirildiği yerlerde, içindeki nişastadan kaynaklı olarak ekmek yerine de tüketilebilir. Salçalı patates, etli, sulu ya da susuz ezme olarak yapılabilir. Patates, içindeki nişasta bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bu sayede etli, sulu, salçalı patates yaptığımız zaman bu yemek daha kıvamlı olur. Patates bitkisi toprak altında yetişir ve yenilebilecek boyuta geldiğinde hasat edilir. Toprağın üstünde yeşil bitkisini görebilirsiniz. Çiçeği beyaz ve pembe tonlarındadır. Ancak patates yumrusu hariç diğer kısımları zehirlidir. Filizlenen yumruların yenilmesi bu yüzden sakıncalıdır. Patates toplamak oldukça zevklidir; toprağı kazıyarak patates hasadı yapılır ve her seferinde kaç tane patates yumrusu çıkacağı sürpriz olur. Bazen bir tane, bazen de dört beş tane patates elde edilebilir. Patatesin birçok yemek çeşidi vardır ve her türlüsünü severek tükettiğimiz bir sebzedir. Çok fazla seçeneği olması açısından patatesi sevmeyen kişi sayısı oldukça nadirdir.

Salçalı Patates Malzemeleri

  • 1 kg patates
  • 500 gr kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 litre su
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet büyük domates
  • Tuz, karabiber

Salçalı Patates Nasıl Yapılır?

Patatesleri soyduktan sonra yıkayıp süzgece alalım. Kuşbaşı et büyüklüğünde doğrayalım. Soğanları küçük küçük doğrayalım. Domatesi rendeleyelim.

Bir tencere içerisine yağı koyup, soğanları ekleyelim ve soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra eti ilave edip tekrar kavuralım. Salçayı ekleyip eritelim. Domatesi ve tuzu ilave edip hep beraber iyice kavuralım. 5 dakika sonra patatesleri ekleyelim ve ardından suyu koyalım. İyice kaynayarak özleşmesi gerekir. Ocaktan almaya 5 dakika kala karabiberi serpiştirelim. Ocağın altını kapamadan tadına bakalım, özleşmişse yemeğimiz tamamdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nazife

12 Temmuz 2024 Cuma

Patates toplarken toprağın üstündeki yeşil bitkiyi görmek zorunda mıyım? Çiçekler beyaz ve pembe tonlarındaysa patatesin yenilebilecek boyutta olduğunu mu anlıyorum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nazife hanım, patates toplarken toprağın üstündeki yeşil bitkiyi görmek zorunda değilsiniz. Patates bitkisi çiçek açtığında, çiçeklerin beyaz veya pembe tonlarında olması patateslerin olgunlaştığı anlamına gelmez. Genel olarak patateslerin hasat zamanı, bitkinin üst kısmı sararmaya ve kurumaya başladığında gelir. Bu nedenle, patateslerin yenilebilecek boyutta olup olmadığını anlamak için toprağı biraz kazıp patatesleri kontrol etmeniz daha doğru olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Salçalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarna Sosu Salçalı Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosu Salçalı Tarifi ve Malzemeleri