Salçalı Sos Salçalı sos, özellikle domates salçası kullanılarak hazırlanan bir sos türüdür. Biber salçası da kullanılabilir, ancak domates salçası daha yaygın olarak tercih edilir. Salçalı sosun hazırlanması oldukça basittir. Tercihe bağlı olarak marketlerden satın alınan hazır domates salçası ya da ev yapımı salça kullanılabilir. Daha temiz ve daha sağlıklı olduğu için evde hazırlanan salça, sos yapımında daha çok tercih edilir. Evde domates salçası yapmak isteyenler için bazı basit yöntemler bulunmaktadır. Bunun için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterlidir. Domates Seçimi Domates salçasının lezzetini asıl belirleyen, kullanılan domatesin olgunluğu ve lezzetidir. Domatesler, ağustos ayında en iyi zamanlarını geçirir. Küçük ve etli domateslerde su oranı daha az olduğu için genellikle bu tür domatesler tercih edilmelidir. Ayrıca salça yapımında kaya tuzu veya turşuluk tuz olarak bilinen tuz türleri kullanılmalıdır. Bu tuz türleri, salçanın bozulmadan daha uzun süre buzdolabında muhafaza edilmesini sağlar. Salçayı Karıştırma Salça karıştırılırken metal kaşık salçayı sulandırdığı için bunun yerine tahta kaşık tercih edilmelidir. Hazırlanacak olan salçalı sosun içine farklı baharatlar ilave edebilir ve kendi damak tadınıza göre ister acılı ister acısız şekilde hazırlayabilirsiniz. Salçalı sosu hazırlaması oldukça kolaydır. Makarnalar başta olmak üzere et yemeklerinde, kızartmalarda, menemenlerde ve buna benzer birçok yemekte kullanılabilir. Salçalı Sos İçin Gerekli Malzemeler
Salçalı Sos Nasıl Yapılır? Salçalı sos tarifi için gereken malzemelerin önceden hazırlanmasına gerek olmadığı için sos yapımı oldukça kısa sürecektir. Öncelikli olarak zeytinyağı sos tavasına alınarak kızdırılır. Yağ kızdıktan sonra sarımsak rendesi ilave edilerek biraz karıştırılır. Sarımsaklardan hemen sonra sırasıyla pul biber ve kekik ilave edilir. Bu esnada baharatların yanmamasına oldukça dikkat edilmelidir. Daha sonra tavaya domates salçası ilave edilir. Domates salçası birkaç dakika kavrulduktan sonra içerisine su ilave edilir ve sos kaynamaya bırakılır. Sos kaynadıktan sonra içerisine tuz, karabiber ve şeker ilave edilerek ocaktan alınır. Hazırlanan salçalı sos yemeklerde kullanım için hazırdır. Afiyet Olsun. |
Ayderusi
28 Mayıs 2024 SalıMerhaba etkili ve güzel sos yapabilmek için domateslerin kalitesi ve özelliği nasıl olmalıdır?
Cevap yazAdmin
28 Mayıs 2024 SalıMerhaba Ayderusi,
Domateslerin kalitesi ve özelliği, sosun lezzeti için çok önemlidir. Sos yaparken kullanacağın domateslerin olgun, tatlı ve etli olması gerekmektedir. Olgun domatesler, doğal şeker oranı yüksek olduğu için sosunuza tatlı bir aroma katacaktır. Ayrıca, kabuklarını kolayca soyabilmek için domateslerin çok sert olmaması tercih edilir. Etli domatesler ise su oranı daha az olduğu için sosunuzun daha yoğun ve lezzetli olmasını sağlar. Roma ya da San Marzano domatesleri, sos yapımı için ideal çeşitlerdendir. Umarım bu bilgiler işine yarar!
Sevgiler,
Melda
28 Mayıs 2024 SalıMerhabalar, yapacağınız yemeğe ve intenilen tada göre değişiklik gösterecek olan sos tatlı veya ekşi olacaktır. Bunun için tatlı sos için tatlı ekşi sos için ekşi domates tercih açısından en iyisi olacaktır.
Soru Sor / Yorum Yap