Salçalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Salçalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna; Türkçe adını, İtalyancada "maccherone" olan sözcükten almaktadır. Un veya irmiğe yumurta eklenerek yapılan ve çeşitli şekillerde dökülen kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Sos ise Türkçe adını, Fransızca "sauce" olan sözcükten alır ve Latincede "tuzlu" anlamına gelen "salsus" sözcüğünden türetilmiştir. Sos, aşçılıkta ana yemeğin hazırlanmasında lezzetini artırmak veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen yarı katı veya sıvı haldeki yardımcı görsel yemektir. Soslar tek başına tüketilse de genelde ana yemeğe görsel güzellik katma ve lezzet amacıyla kullanılır. Genel olarak soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna benzeri yiyeceklere eklenen soslar daha çok katı bileşenlerden oluşur. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar beşamel sosu, soya sosu veya salata sosu gibi adlarla anılır.

Salçalı Makarna Sosu İçin Malzemeler

  • 1 paket spagetti makarna
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 adet küçük boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1/4 demet fesleğen
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı su

Salçalı Makarna Sosunun Hazırlanışı

Spagetti makarnayı kaynar suda yaklaşık 8-10 dakika kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz makarnayı, arzuya göre az bir miktar zeytinyağıyla harmanladıktan sonra kenarda dinlenmeye bırakın.

Tavsiye: Makarnaların birbirine yapışmaması için tuz ve zeytinyağı ilave ederek haşlayabilirsiniz. Makarnalar sosu içine çekmesi için, süzdükten sonra kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin.

Salçalı Makarna Sosu Tarifi

Makarnanın salçalı sosunu hazırlamak için domatesleri ortadan ikiye keserek rendeleyin. Sarımsağı rendeleyin. Fesleğenleri ince olacak şekilde kıyın. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın. Rendelenen sarımsakları yakmadan, 1 dakika kadar zeytinyağında soteleyin. Ardından domates salçasını ekleyip, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Rendelediğiniz domatesleri üzerine ekleyip hafifçe karıştırarak suyu çekene kadar pişirin. Pişerken, koyulaşan sosu ekleyeceğiniz az bir miktar suyla arzunuza göre sosun kıvamını açın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve incecik kıyılmış fesleğeni ekleyerek sosu ocaktan alın.

Ekstra Tavsiye: Salça soslu makarnayı arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri ile önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5-10 dakika pişirerek de servis edebilir, parmesan peyniri ekleyebilirsiniz.

Servis tabaklarına ya da geniş bir servis kabına aldığınız makarnayı, hazırlanan salçalı sosla harmanlayıp servis ediniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salçalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri