Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Salçalı Ekşili Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Ekşili Köfte

Salçalı ekşili köfte, genellikle İç Anadolu ve Doğu bölgelerimizde bolca tüketilen bir lezzettir. Özellikle Gaziantep gibi bazı illerimizde salçalı sulu köfte fazlasıyla tüketilmektedir. Birçok ilde düğün yemeklerinin başında gelmektedir. Herkes evlerinde sulu köfte yapıp tüketmektedir, fakat salçalı ekşili köfte bildiğimiz sulu köftelerden biraz farklıdır. Birçoğumuz severek tüketirken, bazıları ise daha önce hiç tatmamış olabilir. Hiç tatmamış olanlar çok fazla şey kaybetmiş sayılmaktadırlar. Çünkü salçalı ekşili köfteyi tadınca vazgeçemeyeceğiniz lezzetler arasında yer alacaktır. Hazırlanışı biraz zahmetli fakat oldukça doyurucu bu lezzeti hazırlayıp misafirleriniz için iyi bir başlangıç veya ana yemek olarak da sunabilirsiniz. Üstelik kıyma ile hazırlanan bu enfes lezzet, çocuklarınız için de besleyici bir yemektir. "Bugün ne pişirsem?" diye düşünen ev hanımları için de iyi bir alternatiftir. Daha önce hiç yapmayıp fakat merak ediyorsanız, sizlerle paylaştığım bu enfes yemeğin tarifini deneyebilirsiniz.

Salçalı Ekşili Köfte İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 300 gram kemikli et
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Köftesi İçin

  • 2,5 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 7-8 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Salçalı Ekşili Köfte Sosu İçin

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı sumak

Salçalı Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?

Salçalı ekşili köfte hazırlamaya ilk olarak kemikli eti haşlayarak başlıyoruz. Büyük boy bir düdüklü tencerenin içerisine kemikli etleri koyup tuzunu ilave ediyoruz. Daha sonra bol miktarda su ilave edip haşlamaya bırakıyoruz. Daha sonra köfteyi hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle köftelik bulguru derin bir tepsinin içerisine koyup yaklaşık 1 su bardağı kadar sıcak suyla ıslatıyoruz. Ardından tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve salçayı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurma esnasında yanımıza bir kase soğuk su alıyoruz ve köfte kıvam alana kadar elimizi soğuk suya batırarak yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde parçalar kopartarak avuç içimizde yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız köfteleri tepsiye dizip bir kenara alıyoruz.

Düdüklüde haşlanan kemiğin suyunu derin bir tencereye süzüp etleri kemiklerinden didikleyerek ayırıyoruz. Ardından tencereye süzdüğümüz et suyuna bir miktar sıcak su ilave edip tekrar kaynayınca hazırladığımız köfteleri, didiklediğimiz eti ve haşlanmış nohudu içerisine ekliyoruz. Köfteler haşlanana kadar biz sosunu hazırlayabiliriz.

Sosu için derin bir tavanın içerisine küp küp doğradığımız kuru soğanları, sıvı yağı ve tereyağını ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra ince ince kıydığımız sarımsak, kuru nane, biber salçası, domates salçası ve pul biber ekleyip iyice kavuruyoruz. Ardından limon suyunu ve sumağı ekleyip yaklaşık 15 dakika haşlanan köftenin içerisine ekliyoruz. Daha sonra salçalı ekşili köftenin tadına bakarak tuz ve ekşisinin yeterli olup olmadığını kontrol ederek damak zevkimize göre ilave ediyoruz. Hazırlamış olduğumuz salçalı ekşili köfteyi şık birer kaselere koyarak servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Salçalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Salçalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salçalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri