Fırında soslu köfte nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekir?
Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği alternatifi olan fırında soslu köfte, hem görüntüsü hem de tadıyla sofraları şenlendiriyor. Köftelerin yumuşacık dokusu, özel sosuyla buluşarak fırında eşsiz bir lezzet haline geliyor. Malzemelerin uyumlu dansı, her lokmada damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Fırında Soslu Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yumurta
- 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya bayat ekmek içi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
Yapılışı:
- Kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, galeta unu ve baharatları derin bir kasede karıştırın
- Maydanozu ekleyip yoğurarak köfte harcını hazırlayın
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak köfteleri şekillendirin
- Köfteleri yağlanmış fırın kabına dizin
- Ayrı bir kasede sos malzemelerini çırparak pürüzsüz bir karışım elde edin
- Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
- Üzeri kızarana kadar pişirdikten sonra sıcak servis yapın
Püf Noktaları:
- Köfteleri daha sulu olmasını isterseniz sos miktarını artırabilirsiniz
- Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirirseniz daha lezzetli olur
- Yanında pilav veya patates püresi ile servis edebilirsiniz
- Köfteleri fırına koymadan önce üzerlerine ince dilimlenmiş domates veya biber ekleyebilirsiniz
|