Salçalı tavuk but nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?
Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği için ideal olan salçalı tavuk but, hem doyurucu hem de enfes aromalar barındıran bir tarif. Tavuk butlarının yumuşacık pişmesi ve salçalı sosun içine işlemesiyle ortaya çıkan bu nefis yemek, aile sofralarını şenlendirecek.
Salçalı Tavuk But Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet tavuk but (derili veya derisiz tercihe bağlı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Tavuk butlarını güzelce yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Derisini seviyorsanız bırakabilirsiniz, daha hafif olmasını isterseniz derisini çıkarın.
- Geniş bir tencereye veya tava'ya zeytinyağını alıp orta ateşte ısıtın. Tavuk butlarını her iki tarafını da altın rengi olana kadar 4-5 dakika arkalı önlü kızartın.
- Tavuk butlarını tencereden alıp bir kenara koyun. Aynı tencerede soğanı ve sarımsağı ekleyip yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika soteleyin.
- Domates salçasını ekleyip 1 dakika daha kavurun, kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kekiği ekleyip karıştırın.
- Tavuk butlarını tekrar tencereye yerleştirin. Üzerine sıcak su veya tavuk suyunu ekleyin. İsteğe bağlı olarak defne yaprağını da ekleyebilirsiniz.
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Tavuk butları yumuşayıp sos kıvam alana kadar pişirin. Gerekirse ara sıra kontrol edip karıştırın.
- Pişirme süresi sonunda tencerenin kapağını açıp sosu biraz koyulaşana kadar 5-10 dakika daha pişirebilirsiniz.
- Sıcak olarak pilav veya makarna eşliğinde servis yapın.
İpuçları:
- Tavuk butlarını marine etmek isterseniz, baharatlar ve salçayı tavuklara sürüp 1-2 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.
- Sosun kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Daha lezzetli olması için pişirme sonuna doğru bir kaşık tereyağı ekleyebilirsiniz.
|