Salçalı mantı nasıl pişirilir? tarifi nedir?

Evde yapımı mantının eşsiz lezzetini keşfetmek için adım adım ilerleyen bir rehber: Hamurun yoğurulmasından iç malzemesinin hazırlanışına, mantıların şekillendirilmesinden salçalı sosla buluşmasına kadar tüm süreç, pratik ipuçları eşliğinde sunuluyor.

19 Kasım 2025

Salçalı Mantı Tarifi: Ev Yapımı Lezzet


Malzemeler (Hamuru İçin):

  • 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz

Malzemeler (İç Harcı İçin):


  • 250 gr kıyma (kuzu veya dana)
  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber

Malzemeler (Salçası İçin):


  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kase yoğurt (servis için)
  • 1 diş sarımsak (yoğurt için)

Yapılışı:

Hamurun Hazırlanması:

  • Unu derin bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın
  • Yumurta, su ve tuzu ekleyerek yoğurmaya başlayın
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun
  • Hamurun üzerini streç filmle kapatıp 30 dakika dinlendirin

İç Harç Hazırlığı:

  • Rendelenmiş soğanı sıkarak suyunu çıkarın
  • Kıyma, soğan ve baharatları bir kapta iyice karıştırın

Mantıların Şekillendirilmesi:

  • Dinlenen hamuru ince olacak şekilde açın
  • Küçük kareler (2x2 cm) kesin
  • Her karenin ortasına küçük bir miktar iç harç koyun
  • Kareleri üçgen şeklinde katlayarak kenarlarını sıkıca kapatın
  • Uçlarını birleştirerek mantı şeklini verin

Pişirme İşlemi:

  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin
  • Mantıları kaynayan suya atıp 8-10 dakika pişirin
  • Pişen mantıları kevgirle süzün

Salça Sosu Hazırlığı:

  • Tavada tereyağını eritin
  • Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun
  • Suyu ekleyip kaynayana kadar karıştırın
  • Pişen mantıları bu sosla harmanlayın

Servis Önerisi:

  • Sarımsaklı yoğurt hazırlayın
  • Tabağa önce mantıları, üzerine yoğurdu koyun
  • İsteğe bağlı nane ve pul biberle süsleyin

Püf Noktaları:

  • Hamurun çok sert olmamasına dikkat edin
  • Mantıların kenarlarını iyice kapatın ki içi dağılmasın
  • Pişirme sırasında mantıların birbirine yapışmaması için bol su kullanın
  • Salçayı yakmadan kavurmak lezzet için önemli

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;